Kurssien opettajat ja kilpailujen tuomarit

Jussi Chydenius

Jussi Chydenius on todellinen musiikin monitoimimies: bassolaulaja, rumpali, säveltäjä ja sovittaja. Chydenius aloitti muusikon uransa rumpalina yhdessä 90-luvun suosituimmista rockyhtyeistä Don Huonot, joka toimii ajoittain edelleen. Lauluyhtye Rajattoman riveissä hän on laulanut yhtyeen perustamisesta 1997 lähtien ja esiintynyt yli 30 maassa ympäri maailman. Säveltäjänä itseoppinut Chydenius on Rajattoman lisäksi säveltänyt laajalti kuoroille ja lauluyhtyeille niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Tampereen Sävelen yhtyelaulukilpailun tuomaristossa hän on ollut mukana vuodesta 2003, vuodesta 2017 lähtien tuomariston puheenjohtajana. Lisäksi Chydenius on haluttu kouluttaja ja tuomariston jäsen ulkomaisilla kuoro- ja yhtyelaulufestivaaleilla ja -kilpailuissa.

VocalEspoossa 2018 Jussi Chydenius on tuomariston jäsenenä Lasten ja nuorten kuorokilpailussa.

Cecilia Damström

Kyky pystyä ajattelemaan ja tuntemaan on mikä erottaa meidät ihmisiä kaikista muista lajeista maan päällä. Tätä säveltäjä Cecilia Damström (1988) tavoittelee musiikissaan, saada kuuntelijaa ajattelemaan ja tuntemaan.

Helsinkiläinen Damström viimeistelee maisteriopintojaan Malmö Musikhögskolanissa Luca Fransesconin johdolla valmistuttuaan 2014 Tampereen ammattikorkeakoulusta Hannu Pohjannoron luokalta. Hänen teoksiaan on palkittu useissa sekä kansallisissa että kansaivälisissä sävellyskilpailuissa ja hänen musiikkiaan on esitetty ympäri Eurooppaa. Cecilian on työskennellyt tilausteosten parissa vuodesta 2014 alkaen ja hänen musiikkia on esittänyt mm. Jyväskylä Sinfonia ja Avanti!. Suomen Kulttuurirahasto sekä Svenska Kulturfonden ovat tukeneet hänen opintojaan ja taiteellista työskentelyään.

VocalEspoossa 2018 Cecilia Damström on Kansainvälisen Kuorosävellyskilpailun tuomariston jäsenenä.

Tatu Erkkilä

Tatu Erkkilä (s. 1993) aloitti kuoroharrastuksen 10-vuotiaana Cantores Minores -poikakuorossa. Erkkilä on opiskellut vuodesta 2012 Sibelius-Akatemian kuoronjohtoluokalla ensin Matti Hyökin ja vuodesta 2014 alkaen Nils Schweckendiekin johdolla. Erkkilä on opiskellut laulua Jorma Elorinteen ja Petteri Salomaan johdolla vuodesta 2012 alkaen.

Erkkilä johtaa itse vuonna 2009 perustamaansa kamarikuoro Somnium Ensemblea, joka lukeutuu maamme eturivin kamarikuoroihin. Syksystä 2014 alkaen Erkkilä on toiminut myös Helsingin Poliisilaulajien taiteellisena johtajana. Erkkilä toimii bassojen äänenjohtajana EMO Ensemblessa, jossa hän on toiminut myös vierailevana johtajana, ja on jäsenenä kuoron taiteellisessa toimikunnassa. Erkkilä on laulanut Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa vuosina 2011-2014. Nykyään Erkkilä toimii Oopperajuhlakuoron pianistina harjoituskaudella sekä kesäkaudella korrepetiittorina Savonlinnassa.

VocalEspoossa 2018 Tatu Erkkilä toimii kuoronjohtajana Rossinin Stabat Mater -orkesteriteoskurssilla.

Pasi Hyökki

VocalEspoo Festivalin taiteellinen johtaja Pasi Hyökki (s. 1970) on musiikin maisteri, kuoronjohtaja ja sopranista. Päätyönään hän toimii Tapiolan kuoron, Ylioppilaskunnan Laulajien (YL) sekä perustamiensa EMO Ensemblen ja Lauluyhtye Tallan taiteellisena johtajana. Tämän ohella hän esiintyy myös miessopraano- eli sopranistasolistina.

EMO Ensemblen, Lauluyhtye Tallan sekä Cantabilen kanssa Hyökki on voittanut lukuisia kuoro- ja yhtyelaulukilpailuja, joissa hänet on usein palkittu myös parhaana kuoronjohtajana. Hän levyttää aktiivisesti kaikkien kuorojensa kanssa toimien itse myös editoivana tuottajana. Uusimpia julkaisuja ovat keväällä 2013 ilmestyneet Tapiolan kuoron On valo syttynyt ikkunaas –levy sekä Toivo Kuulan kaikki mieskuorolaulut sisältävä kokonaisäänite ja nuottikustanne YL:n kanssa.

VocalEspoo-festivaalin taiteellinen johtaja Pasi Hyökki toimii opettajana Kuorojen ja johtajien mestarikurssilla sekä tuomariston jäsenenä Lasten ja nuorten kuorokilpailussa ja Kansainvälisessä kuorosävellyskilpailussa.

Kai Turunen

Kari Turunen on suorittanut Sibelius-Akatemiassa musiikin maisterin tutkinnon, pääaineenaan kuoronjohto, ja musiikin tohtorin tutkinnon taideyliopistossa 1500-luvun kirkkomusiikin esittämiskäytännöistä.

Turunen toimii neljän kuoron taiteellisena johtajana: mieskuoro Akademiska Sångföreningeniä hän on johtanut syksystä 2008, kamarikuoro Kampin Laulua ja Suomen Kanttorikuoroa vuodesta 2011, ja Spira Ensembleä sen perustamisesta alkaen (2013). Turunen on laulanut suomalaisen vanhan musiikin liikkeen eturiviin lukeutuvan lauluyhtye Lumen Valon riveissä sen perustamisesta lähtien 1993 ja hänen perustamansa renessanssimusiikkiin keskittynyt miesyhtye Ensemble Petraloysio piti ensikonserttinsa syksyllä 2011. Kari Turunen valittiin Vuoden 2008 kuoronjohtajaksi Suomessa.

VocalEspoossa 2018 Kai Turunen on Kansainvälisen Kuorosävellyskilpailun tuomariston jäsen.

Sanna Valvanne

Sanna Valvanne on Tampereen Sävelen vuoden 2017 taiteellinen johtaja, Sing&Shine – kuorojen perustaja ja luovasta kuoromenetelmästään “Sing and Shine With Body and Soul” maailmanlaajuisesti tunnettu innovatiivinen kuoronjohtaja ja esiintyjä. Omien kuorojensa ohella Sanna työskentelee ympäri maailmaa suosittuna vierailevana kuorojen johtajana ja kouluttajana.

Sanna on vuonna 1998 Sibelius-Akatemian musiikkikasvatusosastolta valmistunut musiikin maisteri ja entinen Tapiolan kuoron laulaja, assistentti ja äänenmuodostaja. Hän ohjaa nykyisin myös Tapiolan kuoron kuorokerhoja neljässä Espoon alakoulussa. Suomessa Sanna tunnetaan aiemmin Espoon musiikkiopiston Kameleontti-kuorojen johtajana ja YLE:n Musiikkimatka -lasten TV-ohjelmista.

VocalEspoossa 2018 Sanna Valvanne opettaa The Spirit of Tapiola – lasten kuorokurssilla.

Kaija Viitasalo

Musiikkineuvos, MuM, Kaija Viitasalo on johtanut useita kuoroja ja toiminut Naiskuoro KYN:n taiteellisena johtajana vuodesta 1989. KYN on hänen johdollaan noussut yhdeksi maamme huippukuoroksi, joka on kilpaillut menestyksekkäästi koti- ja ulkomaisissa kuorokilpailuissa. KYN:n levytysten myötä hän on tehnyt yhteistyötä maamme eturivin säveltäjien ja muusikoiden kanssa. Kuoronjohtajana hänet on palkittu Klemetti-kilpailussa 2002 Yleisradion erikoispalkinnolla ja Tampereen Sävelen kuorokatselmuksessa 2011 erikoispalkinnolla parhaasta esityskokonaisuudesta. Vuonna 2015 tasavallan presidentti myönsi Viitasalolle musiikkineuvoksen arvonimen. Samana vuonna hän sai Suomen Naiskuoroliiton hopeisen ansiomerkin. Kaija Viitasalo on työskennellyt tuomarina kuorokilpailuissa ja katselmuksissa sekä kuorojen kvartettikilpailuissa. Koulutukseltaan Viitasalo on musiikin maisteri ja hän toimii Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulussa musiikin lehtorina.

VocalEspoossa 2018 Kaija Viitasalo on Kansainvälisen Kuorosävellyskilpailun tuomariston jäsen.

Jonna Vehmanen

Kuoronjohtaja ja musiikkikasvattaja Jonna Vehmanen on valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikkikasvatuksen osastolta vuonna 2008 ja Metropolia-ammattikorkeakoulusta kuoronjohtajaksi Jani Sivénin luokalta vuonna 2015. Jonna on johtanut useita eri kuoroja pääkaupunkiseudulla: hän aloitti kuoronjohtamisen Vantaan musiikkiopiston lapsikuorojen parissa vuonna 2002 ja jatkaa työtään edelleen. Hän toimi Satakuntalaisen osakunnan kuoron taiteellisena johtajana vuosina 2005-2012 ja Vaskivuoren lukiossa hän on johtanut kamarikuoroa ja mieskuoroa vuodesta 2011. Hän toimi EMO Ensemble –kamarikuorossa laulajana vuodesta 2004- alttojen viskaalina vuosina 2011-2017. Kuoronjohtamisen ohella myös kuoromusiikin sovittaminen ja säveltäminen on lähellä Jonnan sydäntä.

VocalEspoossa 2018 Jonna Vehmanen on Lasten ja nuorten kuorokilpailun tuomariston jäsenenä.