Esiintyjät

Akademiska Damkören Lyran

Lyran on vuonna 1946 perustettu korkealuokkainen, moderni naiskuoro, jonka juuret ovat suomenruotsalaisissa perinteissä. Lyran edustaa Helsingin yliopistoa ja sen ylioppilaskuntaa. Huhtikuussa 2016 Lyran juhlisti 70. toimintavuottaan juhlakonsertilla, jolloin kantaesitettiin Minna Leinosen teos Låt mig vara – Anna mun olla. Keväällä julkaistiin myös musiikkikriitikoiden ylistämä levy Låt mig vara den jag är. Lokakuussa 2016 Lyran osallistui Praga Cantat -kilpailuun, ja kuoro palkittiin kategorioissa naiskuorot ja kirkkomusiikki.

Kuoro laajentaa jatkuvasti ohjelmistoaan niin kotimaisten kuin ulkomaisten säveltäjien tilaustöillä ja sovituksilla, ja tekee mielellään yhteistyötä nuorten solistien ja muusikoiden kanssa. Viime vuosina Lyran on laulanut mm. pohjoismaalaista musiikkia, poppia ja bulgarialaisia kansanlauluja. Toimintaan kuuluu konsertit, harjoitukset, kvartettiesitykset ja matkat. Musiikin ohella Lyran on kuorolaisille tärkeä yhteisö.

Lyran esiintyy VocalEspoo-festivaalilla 9.6.2018.

Cantores Minores

Cantores Minores – Helsingin tuomiokirkon poikakuoro (perustettu vuonna 1952) on Suomen suurin ja ammattimaisin poikakuoro ja kuorokoulu, joka toimii poikien ja nuorten miesten musiikillisena ja henkisenä kasvattajana pääkaupunkiseudulla. Cantores Minores on kuuluisa erityisesti Bachin, Händelin ja Mendelssohnin suurten kirkkomusiikkiteosten produktioistaan ja ammentaa inspiraationsa vahvasti saksalaisesta luterilaisesta poikakuorotraditiosta. Cantores Minores -kuoron taiteellisena johtajana ja -musiikkiopiston rehtorina toimii musiikin tohtori, kapellimestari Hannu Norjanen.

Cantores Minores esiintyy kotimaansa lisäksi jatkuvasti myös ulkomaisilla kuorofestivaaleilla ja musiikkijuhlilla. Kuoro on tehnyt suuria konserttikiertueita Japaniin, Yhdysvaltoihin, Venäjälle ja kaiken kaikkiaan 22 Euroopan maahan. Suomen valtion musiikkitoimikunta myönsi kuorolle Musiikin Valtionpalkinnon vuonna 2014. Lokakuussa 2017 kuoro oli yksi viidestä ehdokkaasta Vuosisadan Kulttuuriteko -kategoriassa Vuosisadan Kulttuurigaalassa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat kuoron koko toiminnan ja matkojen pysyviä suojelijoita.

Cantores Minores esiintyy VocalEspoo-festivaalilla 5.6.2018.

EMO Ensemble

Intohimo esittää laulumusiikkia ja tahto toteuttaa uudenlaisia konserttielämyksiä ovat nuorista muusikoista koostuvan EMO Ensemblen toiminnan ydin. Vuonna 2000 Pasi Hyökki halusi perustaa soinniltaan ennenkuulumaton laulukokoonpanon Suomeen ja kokosi kamarikuoron vahvuisen laulajiston nuoria muusikoita EMO Ensembleen. EMO Ensemble on profiloitunut aikamme musiikin esittäjänä, joka tarjoaa säveltäjille ketterän instrumentin villeihin kokeiluihin ja hienovaraisten sävyjen toteuttamiseen.

EMO Ensemble tuottaa vuosittain kuudesta kahdeksaan väkevää elämysmatkaa musiikin parissa joko itsenäisesti tai yhteistyössä muiden musiikki-instituutioiden kanssa. EMO Ensemblen viimeaikaisia yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Tapiola Sinfonietta ja Helsingin Barokkiorkesteri. Konserttien ohjelmiston suunnittelee EMO Ensemblen taiteellinen toimikunta yhdessä vierailevien johtajien ja yhteistyökumppanien kanssa. Vaihtuvien johtajien kanssa työskenteleminen ja laulajiston ammattitaito mahdollistavat ohjelmiston vaihtelun eri mantereiden rytmimusiikista aina länsimaisen taidemusiikin koko kirjoon.

EMO Ensemble esiintyy VocalEspoo-festivaalilla 3.6.2018 sekä 7.-8.6.2018.

Estonian Radio Girls’ Choir

The Children’s Music Studio of Estonian Radio (perustettu 1955) koostuu kolmesta kuorosta: valmistavasta kuorosta, lapsikuorosta ja tyttökuorosta. Kaikkien kuorojen kanssa työskentelee Kadri Hunt (taiteellinen johtaja ja kuoronjohtaja), Kaie Tanner (kuoronjohtaja), Anu Aimla (äänenmuodostuksen valmentaja) ja Märt Agu (tanssinopettaja).

Estonian Radio Girls’ Choir on tehnyt kiertueita sekä koti- että ulkomailla, mm. Suomessa, Ranskassa, Latviassa, Norjassa, Venäjällä, Espanjassa, Iso-Britanniassa ja USA:ssa. Vuodesta 2007 lähtien kuoro on osallistunut kaikille Tallinnan Laulujuhlille. Estonian Radio Girls’ Choir on osallistunut menestynyt kansainvälisillä festivaaleilla ja kilpailuissa kuten EBU:n Let the Peoples Sing -kuorokilpailun finaalissa Helsingissä 2017 ja kauden 2017/18 kohokohtiin kuuluu Viron 100-vuotis itsenäisyysjuhlakonsertti, esiintyminen Tallinnan Vanha Kaupunki -festivaalin päälavalla sekä kiertue Japaniin.

Estonian Radio Girls’ Choirin laaja ohjelmisto vaihtelee aina keskiaikisesta musiikista nykymusiikkiin, koreografioituun kansanmusiikkiin, poppiin ja jazziin.

Estonian Radio Girls Choir esiintyy VocalEspoo-festivaalilla 5.6.2018.

Histan veisaajat

Histan veisaajat on melko suuri lauluyhtyeeksi, mutta vähän liian pieni kuoroksi – eikä sillä ole edes johtajaa. On siis suorastaan ihmeellistä, kuinka yhtyeen harjoitusten demokraattisesta kaaoksesta on kuoriutunut kosmisen kauniita konsertteja jo kymmenen vuoden ajan. Toukokuussa 2017 julkaistulla Seurat-levyllään Histan veisaajat soittajaystävineen loihtii vanhoista virsistä ja 2000-luvun pop-lauluista ajattoman ja puhuttelevan kokonaisuuden. Histan veisaajien juuret ovat espoolaisessa Histan häät -näytelmätuotannossa, johon varta vasten sovitetut Siionin virret tallennettiin yhtyeen ensilevylle Siionin virsiä (2011). Histan veisaajat tunnetaan vahvoista konserttikokonaisuuksistaan: jokainen konsertti on tarkkaan ja sydämellä rakennettu kaari.

Histan veisaajat esiintyy VocalEspoo-festivaalilla 4.6.2018.

Juurakko

Juurimusiikkia ja väkevää tarinankerrontaa yhdistelevä Juurakko risteyttää suomenkielisen blueslaulannan ja perinteisen kotimaisen soittimiston railakkaalla skiffle-asenteella. Rouhea Juurakko-blues vie ajoittain syvälle rämeelle ja toisinaan tanssittaa kepeästi laivan kannella. Yhtye ylittää musiikin tyylirajat riemukkaasti eikä kaihda eriskummallisiakaan tarinoita. Juurakko on juurilla ja mullassa kyynärpäitä myöten.

Juurakko esiintyy VocalEspoo-festivaalilla 6.6.2018.

Naiskuoro KYN

KYN on kulkenut laulujen teitä vuodesta 1981. Koko sen ajan kuoro on tehnyt musiikkia kunnianhimoisesti ja uutta luoden. Se on rikkonut musiikillisia raja-aitoja ja uudistanut kuoro-ohjelmistoa luomalla tilausteoksin uudenlaisen kuoromusiikin genren, etnisen jazzin. Siinä kansanperinteemme melodiset ainekset ja tekstit sekä nykyrunous yhdistyvät jazzrytmiikkaan ja -harmoniaan. Taiteellisen johtajansa musiikkineuvos Kaija Viitasalon myötä KYN:lle on muodostunut omaleimainen musiikillinen identiteetti.

Viime vuosina KYN on herättänyt kasvavaa kansainvälistäkin kiinnostusta ja konsertoinut kutsuttuna pääesiintyjänä Latviassa, Ranskassa ja Taiwanissa. KYN on menestynyt myös lukuisissa koti- ja ulkomaisissa kilpailuissa ja katselmuksissa. Viimeksi helmikuussa 2017 KYN voitti Saksassa järjestetyissä Grand Prix of Nations -kilpailuissa Mixed, Female ja Male Choirs -sarjan ja tuli toiseksi sekä sai erikoispalkinnon erinomaisesta lavaesiintymisestä Folklore-sarjassa. Samaan aikaan INTERKULTUR rankkasi KYN:n maailman kuudenneksi parhaaksi naiskuoroksi. Maaliskuussa 2017 Suomen Naiskuoroliitto valitsi KYN:n Vuoden kuoroksi.

KYN esiintyy VocalEspoo-festivaalilla 3.6.2018 ja 6.6.2018.

Spira Ensemble

Spira Ensemble on vuonna 2013 perustettu kunnianhimoinen, säännöllisen toiminnan ja projektiluontoisuuden välimaastossa toimiva helsinkiläinen kamarikuoro. Kuoron laulajat ovat valtaosin suomenruotsalaisten opiskelijakuorojen kasvatteja. Kuoron taiteellisena johtajana on toiminut musiikin tohtori Kari Turunen kuoron perustamisesta lähtien.Kuoron ohjelmisto painottuu lähinnä klassiseen kuoromusiikkiin ja erityisesti uuteen musiikkiin. Kuoro on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt jo saavuttaa paljon. Kuoro saavutti Tampereen Sävel -kuorokatselmuksessa 2015 Grand Prix’n ja palkittiin vuoden 2016 Harald Andersén -kilpailussa parhaana suomalaisena kuorona. Evert Ekroth -palkinnon kuoro sai vuonna 2015. Vuonna 2018 Spira Ensemble esiintyy mm. Vaasan kuorofestivaalilla ja VocalEspoo -tapahtumassa.

Sprira Ensemble esiintyy VocalEspoo-festivaalilla 3.6.2018.

Tapiolan Kuoro

Tapiolan kuoro on suomalainen, kansainvälisesti tunnettu ja palkittu lapsikuoro. Kuoro perustettiin vuonna 1963, ja se on toimintansa aikana edennyt tavallisesta suomalaisesta koulukuorosta yhdeksi kansainvälisen kuoromaailman tunnetuimmista instrumenteista. Tapiolan kuorossa on n. 70 laulajaa. He ovat 8–19-vuotiaita, monipuolisia nuoria muusikoita, joista jokainen soittaa vähintään yhtä instrumenttia laulamisen lisäksi.

Kuoro on toimintansa aikana voittanut useita merkittäviä kuorokilpailuja, mm. BBC:n arvostetun Let the Peoples Sing -kuorokilpailun pääpalkinnon Silver Rose Bowlin (1971). Vuonna 1996 Tapiolan kuorolle myönnettiin kansainvälisesti merkittävä UNESCO:n Esittävän taiteen palkinto, tuolloin ensimmäistä kertaa musiikin alalle. Vuodesta 2008 alkaen kuoron taiteellisena johtajana toimii Pasi Hyökki.

Tapiolan kuoro harjoittelee Espoossa, ja sen toimintaa tukee Espoon kaupunki.

Tapiolan Kuoro esiintyy VocalEspoo-festivaalilla 3.6.2018 sekä 9.6.2018.

Tapiola Sinfonietta

Vuonna 1987 perustettu Tapiola Sinfonietta on kasvanut kolmenkymmenen vuoden aikana jousiorkesterista 42 soittajan wieniläisklassiseksi kokoonpanoksi. Orkesteri tunnetaan laajasta ja monipuolisesta ohjelmistostaan sekä siitä, että se esiintyy usein myös ilman kapellimestaria.  Orkesterin ominaissoinnissa kuuluu muusikoiden syvä, keskinäinen vuorovaikutus. Yli puolet muusikoista on soittanut orkesterissa sen perustamisesta lähtien. Muista suomalaisista orkestereista poiketen orkesteri vastaa itse taiteellisesta ohjelmasuunnittelustaan.

Tapiola Sinfonietta vierailee säännöllisesti kotimaisilla festivaaleilla ja on tehnyt lukuisia kiertueita Euroopassa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa. Orkesteri levyttää BIS-, Ondine- ja CPO -levymerkeille ja yli 60 levyn diskografia on noteerattu maailmanlaajuisesti.

Tapiola Sinfonietta VocalEspoossa 7.-8.6. Rossinin Stabat Materissa.

Ylioppilaskunnan Laulajat

Ylioppilaskunnan Laulajat on ollut yli 130 vuoden ajan mieskuorotaiteen suomalainen edelläkävijä. Vuonna 1883 perustettu YL on Suomen tunnetuin mieskuoro ja kansallinen instituutio – vanhimpana suomenkielisenä kuorona myös erottamaton osa Suomen historiaa. Ylioppilaskunnan Laulajien taiteellisena johtajana toimii musiikin maisteri Pasi Hyökki.

Ylioppilaskunnan Laulajien toiminta on monipuolista ja alati uusiutuvaa. Pääosassa on aina korkeatasoinen musiikki – rakastetut kuoroklassikot ja uuden kokeilu. Arvostettuja palkintoja saaneet levytykset ja väsymätön konsertointi ulkomailla ovat tehneet YL:stä maailmalla tunnetun ja tunnustetun mieskuoron. Samalla YL on vienyt suomalaisen kuorotaiteen osaksi kansainvälisen klassisen musiikin kaanonia.

Ylioppilaskunnan Laulajat esiintyy VocalEspoo-festivaalilla 3.6.2018 sekä 9.6.2018.