Ajattomuutta ja jatkuvaa ajankohtaisuutta – Onnea Histan veisaajat 10 v.!

Ajattomuutta ja jatkuvaa ajankohtaisuutta – Onnea Histan veisaajat 10 v.!

Ajattomuutta ja jatkuvaa ajankohtaisuutta – Onnea Histan veisaajat 10 v.!

Histan veisaajilla on tänä vuonna takanaan kunnioitettava kymmenen vuoden pituinen tutkimusretki pohjattomaan virsimusiikkiperinteeseen eikä loppua näy. Yhtyeen jäsenet ovat laulaneet yhdessä opiskeluajoista saakka ja lauluyhtye on vienyt heitä luovan kaaoottisista harjoituksista konsertteihin kirkoissa ympäri Suomen ja aina yhtyeen jäsenien hääjuhliin saakka. Kysyimme yhdeltä yhtyeen kantavista voimista, Tuomas Meurmanilta, minkälainen matka on ollut ja mitä on edessä Histan veisaajien Nuuksion konsertissa ja tulevaisuudessa.


Kymmenen vuotta sitten

Histan veisaajat sai alkunsa kymmenen vuotta sitten Histan Häät -näytelmästä. Kuinka kuoro näytelmää varten muodostettiin?

Musiikkiteatteri Tapiola -niminen yhdistys kokosi näytelmää varten 12-henkisen joukon nuoria laulajia, joista suurin osa oli käynyt tai kävi parhaillaan koulua Tapiolan lukion musiikkilinjalla. Myös meitä ei-tapiolalaisia kutsuttiin puskaradiolla mukaan muutamia.

Päätitte jatkaa laulamista yhdessä näytelmän päättymisen jälkeen. Voitko kertoa hiukan yhtyeen alkuajoista?

Näytelmäkesän aikana tuli yleisöltä toiveita kuulla Säde Bartlingin näytelmää varten tekemiä hienoja Siionin virsien sovituksia konsertissa. Jo samana syksynä niitä kuultiinkin Johanneksen kirkossa Helsingissä Histan veisaajat -nimisen joukon esittämänä. Ensimmäinen kokonainen Histan veisaajien Siionin virsiä -konsertti oli Munkkiniemen kirkossa keväällä 2009, ja siitä alkaen kokoonpano vakiintui siten, että noin puolet 12 laulajasta oli näytelmässä mukana olleita ja toinen puoli rekrytoitiin mukaan virsiin erikoistuneen Herännäisnuorten kuoron silloisista ja entisistä laulajista.

Onko näytelmätaustalla ollut myöhemmin merkitystä kuoron toiminnassa ja esiintymisessä?

Näytelmätaustasta matkaan tarttui tapa rakentaa konsertteja kokonaisuuksina. Jokainen siirtymä laulujen välillä on mietitty ja rakennettu ajatuksella, kuten teatteriesityksessäkin mennään kohtauksesta toiseen. Samaa perua on yhtyeen näyttämöllinen ajattelu. Histan veisaajilla on alusta asti ollut tapana liikkua konserttitilassa ja laulaa erilaisista paikoista ja muodostelmista.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

295872_153158261432991_2795444_n
Histan veisaajat souti kirkkoveneellä konserttipaikalle kesällä 2011. Kuva: Maarit Kytöharju, Meidän Festivaali

Taiteellisesti kunnianhimoinen ryhmä

Olette 14 laulajan joukko. Onko teillä taiteellista johtajaa vai syntyvätkö päätökset demokraattisessa hengessä?

Minä olen ollut päävastuullinen yhtyeen toiminnasta ja ohjelmiston suunnittelusta alusta asti. Kuitenkin mielipiteen ilmaisu on ollut aina vapaata ja keskustelemme paljon kaikesta, eikä meitä johda kukaan konserttitilanteessa, mikä tekee Histan veisaajista kuoron sijaan lauluyhtyeen. Meille onkin muodostunut demokraattinen harjoituskulttuuri, joka muistuttaa hetkittäin luovaa kaaosta. Toisaalta taiteellisen johtajan puuttumisessa on ollut se valtava vahvuus, että konserttitilanteessa kaikki kantavat vastuuta yhdessä tekemisestä ja yhteys kuulijoihin on voimakas, kun laulajan ja kuulijan välissä ei ole johtajaa tai edes nuotteja – laulamme myös lähes poikkeuksetta ohjelmistomme ulkoa.

Teidät tunnetaan erityisesti ennakkoluulottomista virsitulkinnoista. Mitä haluatte musiikillanne yleisölle välittää?

Virsimusiikin runsautta, ajattomuutta ja jatkuvaa ajankohtaisuutta.

Minkälainen merkitys yhtyeellä on jäsenilleen?

Tietysti monenlainen, kun jäseniä on monta. Tiivistäisin merkitystä ehkä kahteen asiaan: Histan veisaajat on taiteellisesti kunnianhimoinen ryhmä ja joukko ystäviä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Takaisin Nuuksioon

Kesäkuussa palaatte Nuuksioon, missä Histan Häät -näytelmäkin esitettiin. Onko konserttipaikalla kuorolle erityistä merkitystä?

Tämä on kutkuttava ja innostava paluu juurille. Olemme konsertoineet kymmenen vuotta eri puolilla Suomea pääasiassa kirkoissa. Nyt on ihanaa ajatella, että Honkamajan hirsiseinäisen salin lämmin tunnelma ja akustiikka odottavat taas meitä.

Mitä itse odotat Nuuksion konsertilta?

Vierailevat ystävämme Maija Kauhanen, Pekka Kuusisto, Taisto Reimaluoto ja Jukka Relander tuovat varmasti kukin kiinnostavaa ja innostavaa settiä tullessaan. Histan veisaajille tämä on myös mahdollisuus miettiä, mitä kymmenessä vuodessa on tullut tehtyä.

Histan veisaajilla on nyt takana kymmenen vuoden ura, tuleeko mieleen joku tietty kohokohta matkan varrelta?

Jos yritän miettiä jotain tiettyä, tulee mieleen kohokohtia toinen toisensä perään. Yksi hieno tilanne oli se, kun Histan veisaajat lauloi meidän häissä Anna-Mari Kähärän säveltämän Häävirren, joka on siis peräisin Histan häät -näytelmästä. Paljon konserteissa laulettu ihana virsi oli siinä kohtaa juuri oikeassa kontekstissaan, ainakin meille vaimoni Miinan kanssa. Laulamme molemmat tässä yhtyeessä.

Minkälaisia tulevaisuudensuunnitelmia yhtyeellä on?

Aloitimme parikymppisinä, nyt olemme kolmekymppisiä. Suunnitelmana on jatkaa yhdessä laulamista, vaikka niin sanotut ruuhkavuodet ovat monilla meistä laulajista käsillä.

 

Histan veisaajat esiintyy ystävineen VocalEspoossa 4.6.2018. Konserttiin Nuuksion Honkamajalla voi saapua Helsingistä ja Tapiolasta myös festivaalibussilla! Lue lisää