The Spirit of Tapiola – Sanna Valvanne kertoo yhdessä laulamisen, luomisen ja ilmaisemisen ilosta

The Spirit of Tapiola – Sanna Valvanne kertoo yhdessä laulamisen, luomisen ja ilmaisemisen ilosta

The Spirit of Tapiola – Sanna Valvanne kertoo yhdessä laulamisen, luomisen ja ilmaisemisen ilosta

Sanna Valvanteen nimi tuli Suomen kuoropiireissä tutuksi viimeistään hänen toimittuaan Tampereen Sävelen taiteellisena johtajana vuonna 2017. VocalEspoossa Sanna on vetänyt lasten kuorokursseja viimeisellä kahdella festivaalilla, ja tänä vuonna The Spirit of Tapiola – lasten kuorokurssin lisäksi saamme Sannan omat Sing&Shine -kuorot lavalle Kuorojen Keväässä 31.5.2018.

Sannan matka Tapiolan kuoron laulajasta TK:n äänenmuodostajaksi ja seikkailut muun muassa Guetamalassa, Venezuelassa, Michiganissa ja New Yorkissa sekä paluu koti-Suomeen ansaitsevat ihan oman lukunsa joka on luvassa myöhemmin keväällä. Tässä postauksessa jututimme Sannaa kesäkuun alun the Spirit of Tapiola -kurssista, ja Sanna ei säästellyt päästessään kertomaan kuorolaulun hyödyistä lapsille ja nuorille.

Sanna3

Mitä sanoisit jollekin vanhemmalle joka empii lapsensa lähettämistä the Spirit of Tapiola -kuorokurssille? Mitä hyötyä kurssista lapsille on ja miksi heidän kannattaisi lähteä mukaan?

Kun kokee yhteenkuuluvuuden tunnetta erilaisten lasten ja nuorten kanssa voi löytää uusia ystäviä, ja todellakin se tunne että yhdessä tehdään jotain minua itseäni suurempaa on niin hyvä kokemus. Se ilo ja voima mikä siitä yhdessä laulamisesta tulee, se vaan tekee niin hyvää! Ja se, että sen saa jakaa vanhemmille ja muille ihmisille ja huomata että nekin tykkää synnyttää paljon vuorovaikutusta joka suuntaan.

Yksi syy osallistua on myös se, että osallistujat löytävät oman äänensä ja oppivat ilmaisemaan sillä itseään sellaisella tavalla mistä he saavat myös positiivista palautetta muilta. Se on harmoninen, sopusointuinen ja hyvä tapa ilmaista itseään ja myös erilaisia tunteita – ei vain iloisia ja kauniita, vaan myös surua ja vihaisuutta, ihan kaikkea. Pääsee kosketuksiin sen syvemmän puolen ja tunteittensa kanssa mitä ei ehkä pääse muuten ilmaisemaan.

Kurssilla pääsee siis hyväksytyllä ja voimallisella tavalla ilmaisemaan tunteitaan, tavalla joka myös tuottaa iloa ja kauneutta tähän maailmaan. Oma ääni on niin henkilökohtainen asia ja siihen liittyy koko keho, mieli, tunteet ja alitajunta. Kun hengitys aukeaa ja teemme harjoituksia jotka avaavat tunteita, se voi myös myöhemminkin elämässä helpottaa kipeidenkin asioiden käsittelyä.

Ja tietysti se että oppii erilaisia lauluja ja pääsee itse myös luomaan. Silloin oppii että minäkin pystyn keksimään asioita ja tekemään musiikkia. Me teemme kurssilla oman kappaleen lasten kanssa ja he saavat keksiä liikkeitä ja koreografiaa lauluihin, ja siitä tulee hirveän hyvä olo, että vau, mäkin osaan – itse koin sen niin lapsena ja nuorena että se oli niin mahtavaa saada osallistua kappaleiden säveltämiseen.

Mitä sanoisit sellaiselle lapselle joka haluaisi tulla kurssille mutta ei ehkä ihan uskalla?

Se on hyvä tulla tällaiselle leirille kokeilemaan, koska siellä on niin paljon muitakin jotka ei vielä osaa! Mutta sitten siellä on myös niitä jotka on kokeneita ja ovat siinä auttamassa, ei tarvitse yksin olla. Kokeneet kuorolaiset oppivat myös niiltä ihan uusilta! Se siinä on kivaa. Se on turvallinen paikka oppia.

Koska tilanne ei ole sellainen että siellä mitenkään kilpaillaan, vaan kaikki ovat samalla tavalla mukana, kaikki voivat keksiä jotakin ja osallistua omalla tavallaan. Jos ei vielä välttämättä hallitse ääntään samalla tavalla kuin joku kokenut kuorolainen niin se ei haittaa, voit olla ehkä hyvä tanssimaan tai tekemään ilmaisua. Pääsee monella tavalla mukaan.

Ja sitten on ihan mielettömän hieno paikka! Kulttuurikeskukseen ei kuule pääse hyväkään kuoro noin vaan esiintymään. Pääsee lopuksi vielä esiintymään Louhisaliin missä on kaikki valot ja tekniikka, pääsee lavalle kuin ammattilaiset. Se on hieno kokemus. Ja saa T-paidan!

13403357_1080674201970838_6416572624168835306_o

Mitä itse odotat VocalEspoolta tänä vuonna?

Minä rakastan VocalEspoo-festivaalia! Pasi on tehnyt hienon työn uudistaessaan sitä, festivaali on minulle ainakin ihan uudella tavalla herännyt henkiin. Nautin siitä että Pasilla on luovia ja uusia ideoita jotka kannustavat ihmisiä luomaan ja säveltämään ja tuovat myös tunnettuja kuoroja yhteen uudella tavalla. Joka vuosi on jotain uutta, sellaista mitä ei ole ollut edellisellä kerralla, loistavia esiintyjiä ja myös koulutusta, mikä on tosi tärkeää. Siellä on niin hieno tunnelma, kulttuurikeskus on niin hieno paikka, ja nautin siitä juuri kesän alussa luonnon ympäröimänä kun joka paikassa soi. Niin hieno meininki! Joo, mä oon ihan VocalEspoo-fani. Ja saan jo kolmatta kertaa tulla vetämään lapsikuorokurssia!

***

The Spirit of Tapiola – lasten kuorokurssi 6.–9.6.2018 on osa VocalEspoo-festivaalia. Ilmoittautumisaika kurssille umpeutuu 30.4. Lue lisää

Kuorojen Kevät -konserttisarja järjestetään jälleen keväällä 2018 Leppävaaran Sellosalissa. Sanna Valvanteen Sing&Shine -kuorot esiintyvät 31.5. Muut mukana olevat kuorot ovat Juvenalia 22.5., Murtosointu & Tapiolan Kamarikuoro 29.5. sekä Candomino ja CandoMini 30.5. Lue lisää